събота, 11 април 2009 г.

Инспектор Ивайло Василев: Престоят при нас е помощ а не наказание!

Началникът на столичното заведение за отрезвяване се оказва симпатичен млад човек. Той е на „два петъка" служба тук, поел е длъжността едва в края на миналата година. Въпреки краткия засега престой обаче вече е в час с всичко, което се случва в повереното му подразделение.
Колко народ преминава средно на месец оттук?
- Някъде между 50 и 60 души. По празниците е нормално да имаме по-често посетители.
Народът тотално обеднява, но като че ли не спира да пие...
- Определено не спира да пие! И няма какво да го увъртаме -нашите посетители идват не заради некачествено пиене, а заради употребено голямо количество алкохол.
Коя възрастова група са повечето ви пациенти?
- Забелязва се, че повечето ни посетители са млади хора. Тоест, младата възраст е преобладаваща. Като тук не става въпрос за лица под 18 години, тях rvi карат в „Пирогов", а не при нас. Имахме обаче рекордьор, с 85 посещения, но той почина, беше почти 80-годишен. Иначе има и възрастни хора.
В по-голямата си част при вас не карат ли предимно клошари, бездомници?
- Не, в никакъв случай. При нас докарват всеки, който е намерен в безпомощно състояние след прекомерна употреба на алкохол. Цитираните от вас групи ги прибират в дом за настаняване на пълнолетни лица.
А сред пациентите има ли интелектуалци или те, когато пият, се крият?
- Имаме доста случаи на хора, известни в обществото. Има всякакви. Ето една комична ситуация. Преди няколко месеца на два пъти една журналистка идва
да прави репортажи. Малко след това обаче попадна тук като пациентка. Е, оттогава не се е обаждала!
Какво се случвалтвекалогато го докарат тук?
- Зависи за какво е докаран. Може да е в безпомощно състояние, може да е нарушител на обществения ред... При пристигане има процедура по настаняване. Издава се заповед, вписва се в картотеката, дежурният екип го поема, единият полицай винаги е с медицинско образование. Преди да го докарат при нас обаче, задължително лицето се преглежда от „Бърза помощ", защото много често след яко преливане нашият контингент е с наранявания.
А буйстват ли?
- Някои да, знаете, че като пийне човек повечко, и му идват едни сили, едно самочувствие и прочее.
- Налага ли се употреба на груба сила, усмирителни ризи?
- Не, вече не ползваме усмирителни ризи, просто за озаптя-ване на буйстващите се ползват белезници и се настаняват в специално помещение, в което леглата са заковани за пода.
Това се прави с цел да ги пред-
пазим от самите тях, а и работещите тук, защото в недалечното минало е имало случаи на нападение над наши служители. Виете ли по-буйните?
- Да ги бием?! Нито ни е позволено, нито е редно да правим това. Още повече че докараните при нас са в такова състояние, че едва ли биха могли да направят нещо фрапиращо. Най-често се правят на велики, уволняват ни, заплашват...
Колко време трае задържането?
- По закон имаме право да ги задържаме до 24 часа. Имаме задължението да уведомяваме районния прокурор за всяко докарано лице.
И след като поизтрезнее -гопускате?
- Точно така. станения?
- 35 лева.
А ако той няма никакви пари в себе си?
- Пишем писмо по адрес до съответната данъчна служба. И когато отиде да си плаща данъците - плаща и престоя си при нас, както се плащат глоби, наказателни постановления и други. Задължени сме да изпратим
писмо, че лицето дължи тази сума. Такова е решението на Столичния общински съвет. Допреди няколко месеца сумата беше 25 лева, сега е повече. И в тази цена, освен престоя при нас, е калкулиран и транспортът, защото ние все пак ги возим дотук.
Навремето настанените лица са давали и обществено полезен труд, а сега?
- Сега не. Имало е и други административни санкции, например уведомяване на работодателя, че даден негов работник е престоял в нашето подразделение, което е подразделение на МВР.
Има ли лица. с които се виждате редовно, тоест постоянни посетители?
- Много е относително. Ето един пример, сега имаме една дама, която за три дни беше настанена два пъти. Не е алкохоличка или пияница, просто два пъти се напива и двата пъти попада тук. Интелигентна жена, с добър социален статус, но се скарала нещо с мъжа си и се отдала на алкохола.
В този ред на мисли, жени или мъже са повечето ви клиенти?
- Жените не са повече, но има тенденция към увеличаване на броя им. Особено по празниците са доста. И не става въпрос за системни злоупотреби с алкохол, а по-скоро инцидентни.
Не е тайна, че често лицата. които ви докарват, са в окаяно състояние - мръсни, във фекалии и т.н. Как се процедира в тези случаи?
- Може би намеквате за онази стара приказка, при която се свързва отрезвителят с маркуча... Няма такова нещо. Лицето, като го настаним, естествено не ляга с дрехите. Но чак да го преобличаме - нямаме гардероби. Имаме санитар, който ги хигиенизира.
Как се чувстват на сутринта като изтрезнеят? Срамуват ли се, махмурлук ли ги мъчи?
- Зле се чувстват, съчетание между срам, унижение от самия себе си, че е допуснал това. Защото никой не е застрахован от това да попадне тук, особено хора, които по принцип не пият.
При изписването им насочвате ли ги към психолози или анонимните алкохолици например?
- При изписването винаги се беседва с доведения. Защото за нас са важни обстоятелствата, при които са попаднали тук. Някои лица като изтрезнеят, си спомнят, че примерно са били бити, офабени, станали жертва на престъпление. Все пак ние сме полицейска служба.
Искам да стане ясно следното - ние прибираме тези лица, когато има нарушение на обществения ред, това е едното. Второ - прибираме безпомощните лица с оглед да не им се случи нещо неприятно, да станат жертва на престъпление. Практиката в годините назад показва, че именно те стават обект на посегателства - грабежи, побои при дамите и по-неприятни неща. Работата ни е да ги предпазим, а не да ги наказваме. Престоят в отрезвителя е вид мярка, но не наказателна!

Няма коментари: