петък, 17 април 2009 г.

В главната роля Люлин Стаменов

60-ГОДИШНИЯТ ЛЮЛИН Стаменов е доайен сред фоторепортерите в България. Снима политици от 30 години насам. Прекарва повече време в парламента и Министерския съвет, отколкото вкъщи. Преди време опитният планинар открива отровни гъби в градинката зад парламента. Неясно защо червени мухоморки изникват там точно по време на управлението на червеното правителство. Люлин Стаменов е толкова навътре в гъбарството и политиката, че може да сравни всеки депутат с отровна гъба. От месец насам Стаменов вече не ходи да снима политиците в Народното събрание. физиономиите из кулоарите не му липсват. „Стана ми скучно в парламента. Трудно е да направиш хубава снимка там. Правят се на сериозни и позират" усмихва се фоторепортерът, който не пести критиките си към народните избраници и аргументирано сравнява всеки един от тях с отровна гъба.
[1] Г-н Стаменов, как открихте отровните гъби зад парламента?
- Там по принтщп растат рози. Сигурно ги наторяват. При подходящо време при наторяване никнат гъби. Червената мухоморка е най-разпространената гъба в градинката на метри от Народното събрание. Има символика - червени мухоморки по време на червеното управление. Малко парченце от тази гъба се ползва като дрога - развеселява и предизвиква халюцинации, но в големи количества е много отровна. С колегите кръстихме мястото Гьбарника, защото после открих много други видове гъби.
[2] Само червена мухоморка ла расте зад парламента? Не растат ли и други отровни гъби зад Народното събрание?
- Дяволска гъба също съм откривал. Имам набито око. Първо, защото съм фотограф. Също така съм запален гъбар от години. Откъснах дяволската гъба и я разчупих, за да покажа на колегите как става тъмносиня отвътре за минути. Това е един от признаците, че гъбата е силно отровна. В градинката зад парламента има и дървета. Гъбите „живеят" в симбиоза с тях като единен екоорганизъм. Дърветата и гъбите имат взаимна изгода. Също както политиците и престъпниците. Депутатите се обогатяват от бандитите, както отровните гъби черпят азотни вещества от дърветата.
[7] Откривали сте и дяволска гъба зад парламента. Кой депутат прилича на този вид?
- Ахмед Доган си е дяволска гъба, откъдето и да го погледнеш. Става тъмносиня, когато я разчупиш. Иван Костов, когото го спрягат за тъмносин, не е в тази категория. Той е хитрец, лесно се измъква. По-скоро е гъба, която е прикрита. Дипленка-та е такава. Тя също е отровна, но по-слабо. Характерно за нея е, че при изваряване отровните й вещества изчезват. Значи Костов може да става за консумация, ако се по-обработи.
[81 Има ли вероятност зад парламента да изникне ядли-ва гъба?
- Трудно ми е да кажа, макар да съм виждал и такива. Например манатарка. Има и свестни депутати, точно както и манатарката е ядлива гъ-ба. Фактът, че се затруднявам да сравня депутат с ядлива гъба, означава, че са прекалено малко честните народни избраници.
[9] Какво ще кажете за вече бившия депутат Владимир Кузов? Каква гъба е той?
- Лъжлива печурка. Наричат я още карболка. Тази гъба мирише много лошо и може да развали цялата манджа. Също както Владо Кузов развали вкуса на партия „Атака", която го вкара в парламента, т.е. в манджата. Извадиха го, но какво от това? Веднъж сложиш ли лъжливата печурка в гозбата, после и да я извадиш, манджата не става, вмирисана е.
[10] Бойко Борисов ще се впише ли в гьбарника?
- Той още е подрастваща гъба. Има видове, които са отровни, но докато са млади, не са развили вида си и още са годни за ядене. Предстои ни да видим дали и Бойко Борисов ще се нареди при отровните.
[11] Критикувате политиците, но дядо ви е бил депутат.
- Да, Димитър Арнаудов се казва. Представител на ВМРО.
Сега депутатите нямат нищо общо с тези от едно време. Ето един пример. При дядо ми дошъл човек, за да уреди въпрос, който го засяга. Напълнил каруцата с пъпеши, за да се отбла-годари, и пристигнал пред нас. Дядо ми не ги приел. Казал му да ги раздаде на децата. Майка тогава също е била дете и като чула, се разплакала. Дядо й ударил шамар и не взел нито един пъпеш за нея. Разказвал съм тази история на един председател на парламентарна група. Той се смее и откровено си казва: „Сега каруци с пъпеши нята. Има куфарчета с пари." Гледам ги как си шушукат по ъглите, а след седмица-две техен приятел станал директор.
[12] Има ли нещо общо между сегашното ВМРО и преди, когато дядо ви е бил депутат?
- Каракачанов е повече националист, представител е на дясното течение на партията. Той е противник на крилото на дядо ми, който е бил на страната на Яне Сандански. Каракачанов не го признава. Казах му веднъж за Димитър Арнаудов, той като се намръщи...
[13] Откога сте покрай политиците?
-От времето на Тодор Живков. Беше много труден за снимане. Трябваше да го фотографираш така, че да изглежда хубавец. Но имаше чувство за хумор. Няма да забравя едно негово посещение в редакцията на „Работническо дело". Влезе първо при фотографите. Още с влизането им казва: „Какво правите вие, бе! Като маймуни ни изкарвате Всички онемяха, а той се шегуваше човекът.
[14] Случвало ли се е фотограф да изхвърчи заради снимка на комунистическо величие?
- Един колега беше снимал Живков с широко отворена уста пред чиния, не знам как си е позволил. За такова провинение се ходеше в Белене. Колегата запазил снимката и като дойде демокрацията, я продаде на в. „Стършел" за много пари. Сега можем да си снимаме колкото си искаме депутати с широко отворени усти пред отрупани софри. На никого не му прави впечатление.
[15] Защо не ходите в парламента вече?
- Стана ми скучно. Трудно може да се изкара хубава снимка. Всеки се прави на сериозен. Снимам политиците според отношението ми към тях. Ако е честен и прави добро впечатление, няма как да изглежда зле. Макар повечето да излизат грозни.
[16] Кой депутат е най-нагъл?
- Това е най-голямото мнозинство в парламента. Борислав Ралчев гласува като пианист с няколко карти. Вижда ме, че го снимам, и вместо да се притесни, идва и казва: „Нещо се интересуваш ли, какво интересно има?" А би трябвало да го е страх. Те са загубили този страх, че някой може да им направи нещо. Въпреки че ние би трябвало да упражняваме обществен контрол върху тях.
[17] Коя е най-благодатната за снимане депутатка?
- АнтонияПърванова е хубава и фотогенична, но това не решава нещата. Снимал съм я как дава знак на групата за гласуване - за или против. Гергана Грънчарова също е красива, но тя е въздържан човек. Татяна Дончева е много благодатен обект за снимане. Винаги е емоционална - с положителни и отрицателни емоции. Фотографите загубихме с оттеглянето на Румен Петков от активния политически живот. С него винаги можехме да направим хубава снимка.
[18] Коя депутатка бихте снимали в еротична фото-сесия?
Антония Първанова, разбира се! Има много добри форми и миловидно изражение на лицето. Един пестелив природен фон би й стоял много добре, за да не се загуби в пейзажа. Може би в гора край поток или водопад...
[19] Гласувате ли на избори, като знаете какви хора са вътре в парламента?
-Наминалите избори се отказах да гласувам, преди не пропусках. Не намерих партия, за която мога да дам вота си. Разбира се, това че съм сред тях и ги познавам отблизо, много повлия да се откажа. Вероятно ще пропусна и следващите избори. Знам ги, че не стават за нищо.
[20] Името ви е Люлин. Имате ли комични случки снего? - Живея в квартал Люлин.
Той е близо до Люлин планина.
Преди доста години си купих и телевизор „Люлин", черно-бял. Купих го, но след време се счупи. Отивам в телевизионния сервиз да го поправят и чакам на опашка. Дойде ми редът. Техникът попълва документи и ме пита какъв е телевизорът. Казвам „Люлин". После пита за адреса. Пак казвам „Люлин". Накрая като ме попита за името ми и му отговорих, започна да ме гледа злобно. Помисли си, че му се подигравам. Опашката падна от смях.
[21] Предпочитате да ходите в планината за гъби, вместо в парламента. Интересувате ли се от изсичането на горите, от екологичното равновесие или проблемите пред гъбарите?
- В Европа гъбите са забранени за промишлено бране. Във Франция можеш да си набереш няколко килограма гъби, а в България е разрешено промишленото бране. Много е вредно, когато се прави така поголовно. В България идват хладилни камиони от чужбина и не си тръгват, докато не ги напълнят с гъби. Берат предимно манатарки. Това също нарушава екологията. Гъбите оползотворяват излишните азотни вещества. Когато има гъби, по-добре се развива растителността, особено дърветата. Да можеше хладилните камиони за промишлено бране на гъби да натоварят и родните депутати, за да ги откарат далече от нас... Но те са отровни гъби, няма интерес към тях...

www.kliuki.net

Няма коментари: